Deel dit bericht op

Overgewicht maar afvallen lukt niet.

In mijn praktijk hoor ik vaak dat mensen al van alles geprobeerd hebben om af te vallen. Elke poging, het gewicht binnen gezonde normen te behouden, mislukt. Met een orthomoleculair voedingsadvies kan ik deze mensen de nodige handvatten geven om het lichaam zichzelf weer te laten herstellen.

Een voedingsadvies, dat snap je wel, maar waar staat orthomoleculair voor?

Een lastig woord he?! De term werd in 1968 voor het eerst door professor Linus Pauling gebruikt. Orthos komt uit het Grieks en betekent “juist of gezond” en moleculair staat voor “de moleculen betreffende” de term moleculen ken je vast nog wel uit de biologielessen van vroeger. Orthomoleculair staat met andere woorden voor: “de juiste of gezonde voeding om ons lichaam in staat te stellen om gezondheid te behouden of te herstellen”. Hiervoor heeft ons lichaam voedingsstoffen nodig, vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten en ook vetten.

Als de eet- en leefstijl goed zijn maar afvallen niet lukt, moet je verder kijken. Uit de gesprekken blijkt dan vaak dat er ook nog andere (vage) klachten zijn. Denk hierbij aan darm- en spijsverteringsklachten, maagzuurklachten, vermoeidheid, huidproblemen, stress ( tot een burn-out toe), etc. Deze klachten worden vaak niet in verband gebracht met het overgewicht. Maar al deze klachten kunnen er op wijzen dat er meer aan de hand is in het lichaam. Hierdoor lukt ook afvallen en/of op gewicht blijven niet.

Onze gezondheid wordt voor 80% bepaald in onze darm.

Gezondheid wordt voor 80% bepaald in de darm. Dit gebeurd onder andere door de darmflora. Soms is de darm(flora) niet meer zo gezond en krijgen we te maken met de eerder genoemde klachten. Ons lichaam is een mooi op elkaar afgestemd systeem wat zichzelf vaak goed kan herstellen. Hiervoor heeft het dan wel de juiste voedingsstoffen nodig in voldoende hoeveelheden. Door onderzoek te doen is, ergens in de jaren 30, een dagelijkse hoeveelheid vastgesteld voor diverse vitamines en mineralen die een gezond lichaam nodig heeft.

Je hebt vast de term ADH wel eens gehoord, of gelezen op een etiket, dit staat voor Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Het voedingscentrum meldt dat als je dagelijks de aanbevolen 250 gram groente, 2 stuks fruit en verder eet volgens de schijf van 5, je voldoet aan de norm van ADH. Er is hierbij echter geen rekening gehouden met onder andere de volgende punten:

  • Verarming van de landbouwgrond
  • Vervuiling van onze voeding
  • Onnatuurlijke bereidingen als frituren en bakken
  • Genetisch gemanipuleerde voeding

Al deze punten hebben invloed op de hoeveelheid vitaminen en mineralen die onze voeding tegenwoordig nog bevat, of beter gezegd niet meer bevat. Ook is onze eet- en leefstijl door de jaren heen behoorlijk veranderd waardoor het ons lichaam meer moeite kost om gezondheid te behouden of te herstellen.

Als we de aanbevolen hoeveelheden per dag al halen, voldoet dit niet om aan de ADH norm te voldoen. Daarnaast zijn we als persoon allemaal anders en hebben daardoor ook andere behoeftes in voeding. Denk aan verschillen door erfelijke factoren, stress, werksituatie, woonsituatie (hoeveel vervuiling heb je in je leefomgeving), leefstijl, etc. Wat voor de een voldoende is, is voor de ander juist een tekort.

Door tekorten, met een mooi woord “deficiëntie”, kan het zijn dat je lichaam niet meer (voldoende) in staat is zichzelf te herstellen. Dit kan zich uiten in eerder genoemde klachten als vermoeidheid, maagzuurklachten, darm- en spijsverteringsproblemen en ook overgewicht.

Voordat een orthomoleculair voedingsadvies wordt gegeven nemen we de huidige voeding en leefstijl goed onder de loep. Ook de eerder genoemde persoonlijke factoren en de klachten worden in kaart gebracht. Met al deze factoren wordt een persoonlijk advies gegeven. Het uitgangspunt in dit advies is, het zelf herstellend vermogen van het lichaam met leefstijl en voedingsaanpassingen weer op de rit krijgen. Vaak wordt er suppletie geadviseerd. Denk hierbij als basis aan een goede multi-vitamine. Of een tijdelijk supplement om de darmflora te helpen herstellen.

Klachten verbeteren en afvallen lukt

Zodra mensen zich houden aan het orthomoleculaire advies verminderen of verdwijnen de klachten. Ook afvallen lukt opeens. Bij twijfel en/of geen verbetering in de klachten zal er altijd naar de behandelend- en/of huisarts worden (terug) verwezen.

De orthomoleculaire voedingswijze heeft veel meer inhoud, het is teveel om hier in een keer uit te leggen. Ben je nieuwsgierig geworden of heb je klachten en denk je nu dat die wel eens in verband kunnen staan met je gewicht? Neem gerust contact op, ik vertel je graag meer.

Trudieet

Food & body balance

Deel dit bericht op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *