Deel dit bericht op

Prikkelbaar

Het is herfst, de tijd voor egeltjes. Zelf vind ik ze enorm schattig, oké ze zijn wat prikkelbaar met al die stekels. En hoewel er best veel egeltjes zijn, zien we ze niet zo heel vaak. Dit komt omdat ze wat schuw zijn. Zo is het ook een beetje met darmklachten. Heel veel mensen hebben ze, maar je hoort er niet veel over.

Verstopt

Veel mensen met darmklachten praten hier niet graag over, we zijn daarover wat “schuw”. Wat verstaan we onder darmklachten? Denk aan buikpijn na het eten, (veel) gasvorming, diarree en/of verstopping ook wel obstipatie genoemd. Dan zijn er ook nog allerlei klachten die niet direct in verband worden gebracht met de darm, maar daar wel vaak de oorsprong hebben. Dan hebben we het over: vermoeidheid, maagklachten, spier en gewrichtsklachten en voor vrouwen nog problemen met de menstruatie.

Het gaat hier niet om klachten die je af en toe is ervaart na bijvoorbeeld een maaltijd bruine bonen.

Ervaar je klachten? Ga dan altijd eerst langs de huisarts, deze stuurt je wellicht door naar een specialist. Onderzoeken volgen om zo de oorzaak te achterhalen. Dit lukt helaas vaak niet.  Als er uiteindelijk geen duidelijke verklaring wordt gevonden, krijg je waarschijnlijk het “stempel” PDS.

Buikpijn, windjes en krampen

PDS ofwel Prikkelbaar Darm Syndroom. Vroeger werd dit vaak “spastische darm” genoemd. In het Engels is de term IBS wat staat voor Irritable Bowel Syndrome. Het is de meest voorkomende chronische darmstoornis. De klachten verschillen per persoon en zelfs dan kunnen ook de klachten van dag tot dag nog verschillen.

Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft de diagnose PDS, daarvan is maar liefst 75% vrouw. De cijfers liggen waarschijnlijk een stuk hoger en zo ook de verhouding tussen mannen en vrouwen. Dat zit hem waarschijnlijk in het feit dat we het een lastig onderwerp vinden om aan te kaarten. Het gaat tenslotte over poep. Veel mensen gaan niet naar de huisarts en modderen zelf wat aan met vrije medicatie of hebben al zo lang klachten dat het “gewoon” is geworden.

Drollen controle

Zeg eens eerlijk, kijk jij wel eens achterom als je hebt gepoept? Nee? Wellicht is het goed om dit zo nu en dan eens te doen. Zeker als je buikklachten ervaart. Ik moet toegeven, het is met de huidige plonstoiletten best lastig. Maar vang het eens op, en vergelijk jouw drol dan eens met deze plaatjes.

Eigenlijk zijn alleen nummer 3 en nummer 4 goede drollen. Het is dan helemaal mooi als je na het vegen je wc-papier (bijwijzen van spreken hè!) weer terug zou kunnen hangen omdat het gewoon nog schoon is. Heb je een van de andere type, dan is het goed om te kijken of dit vaak zo is. Bij continue afwijkende ontlasting is er meest een onderliggend darm probleem.

PDS , je moet er maar mee leren leven!?

Terug naar PDS. Vaak is de precieze oorzaak van PDS niet bekend, wel blijkt dat stress en voeding veel invloed hebben op de klachten. Maar al te vaak wordt er bij deze diagnose dan ook gezegd: leer er maar mee leven.

Binnen het orthomoleculaire vak worden heel goede resultaten behaald met een goed (aangepast) voedingspatroon en leefstijladviezen. Omdat iedereen anders is, is er vaak ook een andere “trigger”.  Dat vergt wat uitzoek werk. 25 jaar geleden kreeg ik te horen, je hebt een spastische darm. Op mijn vraag wat daar aan te doen was, kreeg ik het antwoord: helaas niets. Je moet er mee leren leven. Toen ik 5 jaar geleden klaar was met buikpijn, krampen bij het toilet bezoek tot spugen aan toe, ben ik gaan zoeken naar een oplossing/verbetering. Het werd een lange zoektocht.

Maar het was het dubbel en dwars waard! Veel van mijn klachten zijn verleden tijd.

Kies jij ook voor jouw vitaliteit?

Ervaar jij klachten? Wil jij de door mij gevonden antwoorden weten? Samen kunnen we kijken of voeding en leefstijl ook jou deze verbetering kan brengen.

Neem bij vragen gerust contact op. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek of plan een Vitaliteitsintakegesprek in.

Trudieet

Food & body balance

Deel dit bericht op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *